Vaza

Coracopsis

Vaza veľká

Corocopsis vasa

 

Opis druhu:
Celkovo je sfarbený tmavo hnedo až čierno, zhora je šedavý. Chvost je šedý, niekedy máva čierne škvrny a stredné perá sú lemovaná priečnymi pruhmi. Zobák je rohovej farby, oko hnedasté, nôžky hnedé. Samec sa sfarbením nelíši od samice.
Dĺžka:
50 cm
Váha:
480 gramov
Vek dožitia:
n/a
Opis mladých jedincov :
mladé vtáky sú skôr hnedasté až kaštanovití.
Poddruhy:
Coracopsis vasa vasa,
Coracopsis vasa drouhardi,
Coracopsis vasa comorensis

Chov v zajatí:
Zriedka vidieť v zajatí.
Minimálna dĺžka voliéry:
7 metrov
Hniezdna búdka:
40,6 cm x 40,6 cm x 122 cm
Minimálna požadovaná teplota pre chov:

Veľkosť krúžku:
n/a

Čas párenia:
Pravdepodobne október-december.
Veľkosť znášky:
3 až 4 vajíčka
Doba inkubácie:
17 dní
Čas do opustenia hniezda:
7 týždňov
Hmotnosť pri narodení:
n/a
Čas do dosiahnutia pohlavnej dospelosti:
n/a

Biotop:
Vyskytuje sa rôznych druhoch biotopov od vlhkých hustých lesov po otvorené suchéh lesy a savany, po kultivovaných oblasti a obývaných oblastí. Do nadmorskej výšky 1000 m.
Spôsob života:
Zhromažďuje sa v hlučných a väčších kŕdľoch. Kŕmia sa vo vrcholoch vysokých stromov s výhľadom na nebezpečenstvo. Aktívne na nočných hodinách.
Stav ohrozenia:
Bez ohrozenia. Svetová populácia neznáma ale klesajúca. Loví sa na jedlo, pričom na Madagaskare sa považuje za škodlivý druh. Tak isto je dôvod jeho poklesu obchod s voľne žijúcimi vtákmi a je ohrozený stratou biotopov.
CITES medzinárodný:
Dodatok II


ZDROJ: www.parrots.org, www.hbw.com, www.avibase.com, www.birdlive.com,

Krajina pôvodu:
Madagaskar, Komorské ostrovy.

Anglicky:,   Vasa Parrot, Cesky:,   vaza velký, Nemecky:,   Vasapapagei, Dánsky:,   Parrot Vasapapegøje, Španielsky:,   Loro Vasa, Fínsky:,   isomustakaija, Francúzsky:,   Grand Vaza, Taliansky:,   Pappagallo vasa, Japonsky:,   kuroinko, Japonsky:,   クロインコ, Holandsky:,   Grote Vasapapegaai, Nórsky:,   Vasapapegøye, Polsky:,   papuzica duza, Portugalsky:,   Papagaio-vasa, Rusky:,   Большой попугай-ваза, Slovensky:,   krkavčík väčší, Švédsky:,   större vasapapegoja, Cínsky:,   马岛鹦鹉